Inteplast, VEnvirotech, Eurecat i la UPC crearan nous bioplàstics biodegradables per aplicacions mèdiques

Inteplast, VEnvirotech Biotecnology, el centre tecnològic Eurecat i el grup de recerca de Polímers Sintètics, Estructura i Propietat (PSEP) de la Universitat Politècnica de Catalunya s’han unit per desenvolupar bioplàstics biodegradables, a partir de residus agroalimentaris, que es destinaran a aplicacions en l’àmbit de la salut.

La finalitat és donar resposta als reptes mediambientals del sector sanitari, on més del 50% del plàstic que s’utilitza és d’un sol ús degut a les exigències d’higiene i esterilització que requereix.

Amb aquests nous materials de formulacions de base orgànica i biodegradables, que es podran adaptar a geometries complexes i processos d’injecció, inicialment es desenvoluparan i testaran dues aplicacions mèdiques específiques: un pegat dèrmic per a l’alliberació de fàrmacs amb un menor impacte ambiental i un kit de sutura biodegradable, un producte actualment amb un sistema d’envasat complex i un consum destacat.

“PHASAL és un projecte d’innovació pioner seleccionat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i finançat per la Unió Europea on la indústria i la recerca unim sinèrgies per impulsar solucions sostenibles per al sector de la salut. Des d’Inteplast aportarem el nostre coneixement i experiència en el desenvolupament i producció de solucions plàstiques d’elevades prestacions tècniques” explica Adriana Carré, directora d’Inteplast Medical, la divisió especialitzada en salut d’Inteplast.

“L’elecció de materials biobasats i biodegradables, com el polihidroxialcanoat (PHA), és fonamental per a un futur més sostenible i l’experiència de VEnvirotech en aquest camp garanteix que el projecte PHASAL estigui a l’avantguarda de la innovació” explica Germán Perez, responsable del departament de VEomaterial de Venvirotech.

El director de la Unitat de Processos Polimèrics i Compostos d’Eurecat, Enric Fontdecaba, comenta que “a banda de desenvolupar noves formulacions avançades de bioplàstic, farem proves sobre el seu processament i validació en l’àmbit de la salut, així com altres sectors als que es podrà extrapolar el seu ús”.

L’investigador Luis J. del Valle del grup PSEP-UPC indica que “el projecte és un repte tecnològic que involucra estudiar l’aplicació dels nous plàstics biodegradables com a sistemes alliberadors de fàrmacs. Per això, aquests agents bioactius seran encapsulats als PHA. Una fita important serà establir les interaccions entre el PHA i els agents bioactius perquè en depèn la dosificació i l’alliberament”.

El projecte, amb un pressupost de més de 800.000 euros, es desenvoluparà durant tres anys i està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i la Unió Europea a través del programa Next Generation EU (convocatòria competitiva Proyectos de Colaboración Público-Privada).

Comparteix a:

error: El contingut de la pàgina està protegit